Brisbane; färjor, utsiktsplatser och botaniska trädgårdar.


I måndags var det exakt en månad kvar till julafton! Juldekorationerna och julskyltningen börjar komma upp här och i mataffärerna finns mängder av julprylar, känns helknäppt eftersom att det är mitt i sommaren. Jag köpte två tidiga julklappar till mig själv när vi gick en runda på stan, och efter lunch gick vi till Queensland Art Gallery.På kvällen gick hela gänget ner till gratisfärjan och åkte hela turen ändå från första till sista stoppet och tillbaka för att få se hela Brisbane från floden. Solen hade gått ner så allt var upplyst, väldigt mysigt sätt att avsluta en måndag på!
Tisdagen spenderade vi också på museum (hattrick i kultur?). Vi gick till   Queensland Museum och Gallery of Modern Art och såg en salig blandning av Picasso, Aborginsk konst, Japansk konst, dinosaurier, porslin och stora knäppa konstinstallationer. Skaplig blandning!

På kvällen gick jag tillsammans med Felicia, Beth och Mae för att se den nya Hunger Games-filmen på bio! På tisdagar kostar det bara $6,5 här vilket är ungefär 42kr. Både skönt och kul att göra en helt vanlig och icke-turistig aktivitet. Vi var uppspelta som barn på julafton och det blev inte bättre av att biosalongen var den största jag någonsin sett. Alltså. Hela Norrköping hade fått plats därinne. Och så bra filmen var sen då! Längtar redan efter den sista.Dagen efter gick vi en sväng förbi en marknad i city där vi köpte en halv melon och en halv papaya för $1 styck som vi åt till lunch senare eftersom att ingen av oss var särskilt hungriga.

Men innan dess hann vi med en promenad (inklusive paus för glass) genom den botaniska trädgården och en tur med färjan över till Kangaroo Point där jag och Sarah tog oss upp för de branta trapporna till en utsiktsplats. På vägen tillbaka konstaterade vi att vi under de här dagarna i Brisbane har vi lyckats göra nästan varenda sak man kan göra utan att det kostar något. Rätt bra jobbat!


Idag åker vi vidare mot Surfers Paradise. Ska bli skönt med några lata dagar i solen!

Brisbane; muséer, loppisar och Sunday sessions.Söndagen i Brisbane var en dag helt i min smak! Vi gick till The Museum of Brisbane som ligger på tredje våningen i City Hall och är helt gratis, där kunde man nämligen se tre nyöppnade utställningar och dessutom få en guidad tur i klocktornet (och slå en bläng (inser nu hur konstigt det uttrycket är) i den stora aulan). Utställningarna var riktigt bra och en perfekt blandning av historielektion, Hollywoodflärd och lek.


Efter museebesöket gick vi ett kvarter bort där det pågick en "Suitcase Rummage Market"! Jag köpte en keps för $7 innan vi gick hem för att äta lunch, mycket nöjd med mitt köp.På eftermiddagen tog vi gratisfärjan över floden till South Bank, där pågick nämligen River Quay Sunday Sessions, vilket kort och gott innebar livemusik i eftermiddagssolen. Vi hängde där ett tag och konstaterade att det var ett helt okej avslut på ännu en fantastisk vecka i Aussie.


Brisbane; barrundor och marknader.

Brisbane levererar! Nästan alla vi har pratat med har sagt att Brisbane är en tråkig stad, att det inte finns något att göra och att det är rätt fult men jag kan nu glatt konstatera att det är raka motsatsen. Vi anlände i torsdags eftermiddag och kände direkt att vi skulle vilja stanna längre än de tre nätter vi hade bokat, så vi förlängde till en hel vecka.


Första kvällen var det snabba puckar  som gällde, vi checkade in och åt middag direkt eftersom att vi ville haka på barrundan som anordnades av Base, hostelet vi bor på. För $5 fick man fyra valfria drycker och lite plockmat på tre olika barer, riktigt värt! Beth och Mae som vi träffade i Airlie Beach och har träffat på varje ställe sen dess hakade på och vi hade så himla kul, det var verkligen en perfekt kväll. Vi avslutade den på Pie Face för nattkäk (goooott!) och sov till tio dagen efter, riktigt bra för mig som av någon anledning alltid vaknar vid sju-åtta här i Aussie.
Bakisdagen spenderade vi på stan med shopping och lunch ute. Både Felicia och jag är helt överförtjusta i det faktum att vi är i vår första riktiga storstad sen vi kom hit! Jag gjorde inga fynd men jag misstänker att det lär bli ett köp eller två innan vi drar vidare... Samma kväll gick jag och Felicia till South Bank Collective Market med Beth och Mae, åt churros med chokladsås och satt vid lagunen (ännu en gigantisk utomhuspool med artificiell strand och hela köret, precis som i Cairns och Airlie Beach) och snackade skit en stund. Mysig kväll!
I lördags morse gick vi upp tidigt för att gå till West and Green Flea Market i Davids Park, ungefär 20 minuters promenad från vårt hostel (som för övrigt ligger perfekt till i stan och har bra priser, vi lyckades till och med få till en deal på $21 per natt i ett rum med åtta bäddar som vanligtvis kostar $24). Där gick vi loss bland grönsaksstånden och jublade över billig zucchini, mango, banan, avokado och sötpotatis. Eftermiddagen spenderade vi vid lagunen med pastasallad till lunch, och till middag experimenterade vi med en bit pumpa som vi köpte några dagar tidigare. Riktig lyx att använda både grädde och färska ingredienser samt att inte ha varken bönor på burk eller BBQ-sås i maten... Ser förövrigt verkligen fram emot att få laga alla knäppa rätter vi lyckas mixa ihop här till familjen när jag är hemma igen!